Riittas ordbilder

Senaste inläggen

Av Riitta - 2 september 2010 22:13

Sommaren är slut, så ock min långa bloggsemester. Vi har kommit in i september och det är hög tid för mig att visa lite sommarminnen. Jag börjar med några strandfynd från stränderna utanför Kuressaare på Ösel/Saaremaa.


Ösel som förresten heter Saaremaa på estniska och finska. På resan hade vi ett par broschyrer där man beskrev ön som just Saaremaa oberoende språket. Inte förrän vi kommit hem igen och har berättat om resan som vi börjat använda namnet Ösel, vilket fortfarande känns lite konstigt. Saare-maa å sin sida betyder Ö-land.


Det här är en liten del av min bildskörd i sommar. Med bilderna kan man återuppleva sommaren flera gånger. Hoppas de här kan väcka känslor och minnen hos dig, dina egna minnen från dina sköna stunder i livet. Minnen att bära med när hösten kommer. I så fall, njut!


 

 


 


 


 


 


Ordspråk i dag: Små stjärnor lyser också i mörkret.

Av Riitta - 5 augusti 2010 20:33

Nu är semestern slut. Började arbeta idag, med mjukstart. Nu har jag bara en dag kvar av veckan och så är det helg.


Jag har en lång tradition att börja semestern och återgå till arbetet mitt i veckan. Helst med bara två arbetsdagar. Då kan man försöka freda de två sista arbetsdagarna med att inte boka in besök och bara jobba undan saker som måste göras innan ledigheten. Det funkar ganska ofta, men i år blev det lite körigt i slutet. Men att påbörja arbetet med bara två dagar innan helg, och helst med tom almanacka, är ännu skönare. På så sätt får man en lugnare början och kan förlänga semesterkänslan lite till. Det är ju bara två dagar till att börja med.


Mjukstart vill jag absolut ha, speciellt efter att ett år gjort misstaget att börja på en måndag. Just då råkade vi ha estra stort tryck, så jag var helst slut innan veckan var slut. Och det kändes som om det varit länge sedan semestern.


Årets semester däremot blev ovanligt obeslutsam. Men aj så skön och avslappnad. Vi hade bara båtbiljett till Finland. Systerdotterns konfirmation skulle vi absolut till. Men sen var det fritt. Fritt hur länge vi skulle stanna och hur vi skulle vidare. Vi tänkte åka till Estland, men där slutade alla planerna. Dock hade vi skaffat lite broschyrer och hade en lite laptop med oss.


Vi blev kvar drygt en vecka hos min mamma, innan vi begav oss vidare med båt till Tallinn. Och så hade vi kollat att det går många bussar till Pärnu. Först på båten kollade vi på kartan var bussstationen i Tallinn ligger och tog kontakt med en del bed & breakfurst per mejl.


Så gav vi oss iväg söderut med första bästa buss. Under resan fick vi svar från ett ställe om att de hade rum, som vi accepterade. Alltså hade vi boende ordnat. Där blev vi kvar i fyra nätter medans vi utforskade den vackara staden Pärnu och dess sköna långgrunda sandstränder.


Nästa mål var Kuressaare på ön Ösel (Saaremaa på estniska). Återigen tog vi reda på bussar och mejlade till möjliga boenden, denna gång två dagar i förväg. Och tackade ja till den första som svarade. Men sen planderade vi riktigt ordentligt: vi bokade hemresan med direktfryg från Kuressaare till Stockholm hela åtta-nio dagar i förväg. Fast lite spontana var vi ändå: bokningen gjorde vi samma dag som vi råkade se i en brschyr att det fanns direktflyg därifrån.


På Ösel stannade vi i en vecka, i samma boende, medan vi såg oss om i öns enda stad och lite på landsbygden. Dock var det inte helt enkelt att göra dagsturer med buss till andra sidan av ön för bussarna utgick från avlagsnare byar till Kuressaare på morgonen och återvände på sen eftermiddag/kväll. Vi ville ju åka i motsatt riktning. Men vi lyckades hitta en finsk turistutflykt som vi kunde åka med till Panga och lite andra ställen. Kortare utflykter gick det bra att göra på egen hand med öns bussar.


Hela semestern levde vi i mångt och mycket i dagen. Sällan planerade vi i förväg. Gjorde vi det så var det bara någon enstaka sak, kanske en eller två dagar i förväg. Inte ens frissa bokade vi då både maken och jag klippte oss i Estland. Inte hade vi bråttom, så vi kunde gott vänta en liten stund tills frissorna hade tid att ta hand om oss.


När vi väl kom hem, efter tre veckors loja resa, lyckades vi hålla kvar stämningen. Inget bestäms, och ingen brådska här. Okey, trädgårdsprojektet har inte kommit särskilt långt och alla de hundratals bilderna är fortfarande obehandlade, men man ska inte stressa på semestern. Därför fick även bloggen vänta.


Mitt mål nu är att hålla kvar Ösel-andan - att ta det lungt - så långt det går även i fortsättningen. Så bilder från resan kommer så småningom, men ni får vänta ett tag. I första hand måste jag ta hand om konfirmationsbilderna och skicka dem till min syster. Men ni kommer att få se bilder från både Finland och Estland vad tiden lider.


Kloka ord idag: Carpe diem - fånga dagen.


Av Riitta - 21 juli 2010 12:05

Ständig värme, evigt svettande. Inte bara lite grand utan med floder från hårfästet ner på alla sidor av huvudet. Med andra ord tappar jag väldigt mycket vätska. Och har mindre matlust. Visserligen måste vätskan ersättas,men totalat borde det här betyda att värmen är en bra bantningskur. Man kan i alla fall hoppas.

Av Riitta - 8 juli 2010 21:29

Jag läste en artikel om vintage garden i Allt om trädgård. Inspirerande med många vackra bilder och beskrivning av vad vintage är i trädgårdssammanhang. Att man återvinner mycket gammalt istället för att hela tiden köpa nya grejer. Och att gamla saker får nya funktioner i vintage gården. Man hämtar inspiration från engelska frodiga och ibland lite otuktade trädgårdar och från naturen i sig med sina mjuka former. Att man väljer ljusa svaga nyanser för blommor. Att växtligheten kompletteras med gamla flagnade eller rostiga bruksföremål som används eller bara står som symboler för det enklare livet. Stilleben av bänkar, byttor och kannor som får gärna vara vita eller trärena, av emalj eller zink.


Vintage är en av trenderna i trädgården, precis som shabby chic är för intredning. Som trend har det formats definitioner av vad vintage är. Precis som det finns definitioner för en japansk eller italiensk trädgård, liksom herrgårdsträdgård, eller torpträdgård med alla "mormors" växter.


Meningen med vintage är att man ska vara fri från måsten om att trädgården ska se ut på ett visst sätt och skötas på ett visst sätt. Jag citerar en mening ur artikeln: Ett uttryck för "jag är inte perfekt men jag är fri"; till skillnad från grannens pedantiskt skötta trädgård som snarare säger "jag är inte fri men jag är perfekt".


Det finns något befriande i sättet att se på en trädgård, i att man ska vara fri att inte följa regler, att inte behöva tänka vad andra ska tycka och att inte behöva vara så perfekt. Att ha en mer avslappnad livstil. Det är också tilltalande att man tar vara på gamla saker som man kan gräva fram ut gömmorna eller hitta på loppis och bondauktioner. Och att det får ta tid att skapa en trädgård som dessutom får vara föränderlig. De tankegångarna vill jag gärna anamma mera än jag gjort hittills.


Men när något sätt att inreda hemmet eller trädgården blir en trend och får om inte regler så åtminstone definitioner för vad som hör till den stilen, så är det i sig redan en begränsning. Då har några redan sagt att så här ska det se ut, det här tycker vi är rätt.


I artikeln skrevs inte att det är så här man ska göra, men det fanns väldigt många ganska nogranna beskrivningar och definitioner om vad  som gör en trädgård till vintage. Flera vintageälskare, varav några är bloggare, gav sin syn på vad som är vintage fär dem. Och så fanns det instruktioner för nybörjare. Där stod det bland annat att man kan börja att skapa en mindre del av trädgården i vintagestil och låta resten ta tid.


Som en beskrivning om vad man menar med just vintageträdgård är artikeln helt på sin plats. Men jag ändå inte låta bli att tycka att man samtidigt begränsar friheten. Inte att artikeln i sig gör det men de nogranna definitionerna för vad som ingår i en vintageträdgård. Gör så här så gör du rätt.


Nej, gör som du vill. Blanda stilarna friskt. I inredning liksom i trädgården. Hämta inspiration från andras trädgårdar, tidskrifter och böcker, det är bra. Men välj sen det som bäst passar ditt sinne och dina praktiska förutsättnignar. Även om idéerna kommer från olika håll. Gör din trädgård till din egen.


Mina ord idag: Lyssna på ditt eget inre och följ ditt hjärta.

Av Riitta - 1 juli 2010 21:55

Vad är riktig sommar? Så där att det känns som en riktig sommar ända in i själen.


 

... Sommarblommmor med all sin lyster. Vissa med dofter...


 

... och det här, vila vid vatten. (Den här bilden på en helt okänd man tagen i maj då värmen itne riktigt räckte till ännu.)


Sol, värme, vatten, blommor, dofter och ljusa nätter, det är sommar. Riktig sommar, eller hur? Då kan vi lätt konstatera att just nu är det riktig sommar. Precis som vi alla minns från vår barndom, då somrarna var långa och alltid lika fina.


Då är det dags att njuta nu. Utan att tänka på vintern och våren som var. Utan att tänka på hösten och vintern som kommer. Bara njuta på alla tänkbara sätt nu. Det gäller även alla oss som fortfarande jobbar. Det går inte att spara på njutningen och sommarglädjen till semestern, för då tar den slut alldeles för snabbt.


NJUUUT!


Ordspråk idag: Fånga dagen - Carpe diem.


Av Riitta - 27 juni 2010 18:59

Härligt med långhelg, speciellt när man råkar få fint väder. Jag har varit ledig sen i torsdags, återstår morgondagen också. Och fint väder har vi haft mest hela tiden.


Det blev midsommarfirande med en hop vänner (tradition sen många, många år), först på festplatsen i Rönninge by i Täby med medhavt fika och sen grillning hemma hos en av familjerna i Åkersberga. Det var så varmt att vi kunde sitta ute till sena kvällen i bara kortärmat. Sånt händer inte ofta.


Mycket god mat har det blivit med bland annat grillkött och -korv, sill och potatis, sallad, gott bröd och jordgubbsmuffins. I dag gjorde jag midsommarbakelser av drömtårteskivor, vispgrädde och jordgubbsskivor. Synd bara att jordgubbarna är så hiskerligt dyra nu, för de är ett måste på midsommaren. Egentligen så länge det finns jordgubbar, all är alldeles tokig i dem. Så idag fick det bli belgiska sådana som faktiskt var skapliga till priset. Och goda.


Därutöver har vi hållit på i trädgården. Pö om pö byter baksidan skepnad. Det tar sin tid, och det får det göra för vi ska leva också under tiden. När vi satt igång lade vi upp en treårspplan. Allt har hittills gått planenligt: etapp ett planering och ny plattläggning, etapp två lusthuset och etapp tre nya planteringar, liten pergola och en del andra små slutarbeten. I vilken ordning vi gör saker reviderar vi lite då och då, beroende på vad som passar bäst. I år, det tredje året, är det tänkt att vi ska bli klara med baksidan, vilket jag tror att vi lyckas med. Nukan vi se hur det kommer att bli i slutändan, vilket är roligt och inspirerande.


När vi är klara, förhoppningsvis i slutet på augusti , ska vi bjuda de närmaste grannarna till trädgårdsparty, så de får se vad vi hållit på. De har sett hur det dykt upp till framsidan en massa plattor och sand, byggnadsdelar och stenblock, som vi kört lite i taget runt fyra hus till baksidan. Samtidigt som framsidan i perioder fått herbargera allt material, och plantor i exil. 


Vi har en förbättrings- och ändringsplan för framsidan också. Det är därför vi inte lägger ner större möda på den ännu. Bara lite gräsklippning och bevattning. Under tiden vi jobbar med baksidan grunnar jag på olika lösningar för framsidan, så att vi kan sätta igång med den nästa sommar. Sen någon gång, förhoppningsvis, har vi både snygg och lättskött trädgård.


Mina ord idag: Man ska ha mål men inte för bråttom.



Av Riitta - 20 juni 2010 13:02

Prinsessbröllop igår - minnesvärt, världsomnämnt, välbevakat. Även vi, maken och jag, var där. Nåja, inte på bröllopet men väl på stan, och försökte få en skymt av brudparet under kortegen och båtturen.


Eftersom vi inte hade lust att stå och köa för bästa platser i flera timmar så tänkte vi ta oss till Skeppsholmen och Kastellholmen. Men det var inte det enklaste. Redan strax efter tre möttes vi av avspärrningar och kom inte vidare från Kungträdgården, som fylldes på mer och mer. Avspärrat åt vilket håll vi än försökte gå.


 


Men vi lyckades till slut, när vi kom på att gå under avspärrningarna. Ner i tunnelbanan och ut genom Kungsträdgårdens enda utgång på rätt sida om avspärrningarna. En halvtimme senare var vi på plats.


 


Vi stannade framför Nationalmuseet, mittemot slottet. I sällskap med många andra förväntansfulla åskådare, men där var trängseln långt ifrån lika stor som på andra sidan Strömmen. En man bredvid oss hade radion på så vi kunde höra hela vigselgudtjänsten. Avståndet var dock så pass långt att man behövde teleobjektiv för att få bra bilder. Det hade vi, men våra objektiv såg ut som små leksaker mot objektivet här på bilden. Han fick säkert närbilder, jag bara översiktliga när kortegen kom nerför slottsbacken.


 


När hela kortegen hade passerat slottet gick vi vidare, genom Skeppsholmen till Kastellholmens ända. Mittemot Söder och Finlandsbåtarna, och dagen till ära diverse militära båtar. Innan det var dags för nästa pass hann vi sätta oss en stund och njuta av medhaft fika i sommarsolen.


 

Och så kom brudparet i "Vasaorden", log och vinkade glatt till oss,


 

och blev hedrade av marinen, saluten ...


 

... Jas-planen i formation.


 

Eftermiddagen var varm och solig och folket njöt, som här framför Af Chapman, när allt var över.


Mina ord idag: Alla kan få del av festen, fast på olika sätt.


Av Riitta - 17 juni 2010 22:31

På terminens sista möte på fotoklubben i förrgår hade vi tävling med tema "upprepningar". Det skulle vara en kollektion med tre bilder. Det blev en mycket givande kväll för familjen, alltså maken och mig. Jag vann med moderna byggnader i Paris och maken kom tvåa med mig i tre trippletter, alltså jag som trillingar.


Jag lägger stolt ut min kollektion för påseende.


 


 


 


Mina ord idag: Oma kehu haisee / eget skryt luktar illa.


Presentation


Ordspråk i tiden:
Ett gott skratt förlänger livet.

Har du sett vad klockan är?

Fråga mig

2 besvarade frågor

Mina inlägg i kalendern

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2013
>>>

Gästbok

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Tidigare år

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards